Det hele startet med en gutt med lange ermer...

Noen få måneder før OL i 1994, er skøyteløper Johann Koss på en veldedighetstur til det nyopprettede afrikanske landet Eritrea.

"Jeg møtte en gruppe av gutter, og en av dem var svært populær", sier Johann. Jeg spurte ham hvorfor, og han sa "kan du ikke se det? Jeg har lange ermer." Gutten tok av seg skjorta, rullet den opp og brukt ermene til å knytte skjorten til en ball som barna lekte med. Spillet endte når det var tid for gutten med de lange ermene å gå hjem. Disse barna hadde mistet familie og venner i krig. De var traumatisert etter å ha vært omgitt av vold og lidelse. Men på tross av dette, ønsket de også det samme et hvert barn ønsker, en mulighet til å leke. sier Johann Koss
I februar i 1994 står Johann på skøyter under OL på Lillehammer, og han skaper historie ved å bryte tre verdensrekorder og vinne tre gullmedaljer under 1500 m, 5000 m og 10 000 m på skøyter.
Han husker guttene i Eritrea, og lover at hans gullmedaljebonus skal gå til Olympic Aid (som senere blir Right to Play) og ber andre nordmenn om å donere noen kroner for hver gullmedalje vunnet av Norge under OL. De vant 26 medaljer. Et par dager senere, hadde han samlet inn mer enn $ 18 millioner.

Med Johann Koss i spissen

Right To Play er en internasjonal humanitær organisasjon som jobber for å bedre barns skolehverdag i utviklingsland.

Johann Koss er grunnlegger av Right To Play. Han er i dag en internasjonalt anerkjent sosial entreprenør og som har blitt kjent for sitt arbeid med å fremme lek og idrett som virkemiddel for å gi barn og unge en bedre fremtid. Han grunnla Right To Play i 2000, og har dedikert sitt yrkesliv i å bygge organisasjonen til å bli en innflytelsesrik internasjonal organisasjon og en leder innen Sport for Development and Peace bevegelsen. Organisasjonen er tilstede i 15 utviklingsland, og sørger hver uke for at 1,9 millioner barn som vokser opp i fattigdom, på flukt eller i kriser får lek inkludert i sin hverdag.

Barna i Mali ønsker seg skolebøker

6 av 10 barn i verden kan ikke lese

En av årsakene er mangel på skolebøker på det lokale språket.En undersøkelse i Mali viser at kun halvparten av skolebøkene som blir benyttet, er skrevet på det lokale språket Bambara. Vil dere bidra til at flere barn lærer å lese? Gi flere barn muligheten til å lære å lese. Pris per skolebok med utforming av innhold, produksjon og distribusjon er kr. 100,- pr stk.

Målet til Right To Play er å produsere 5000 bøker til i løpet av 2018. Vi oppfordrer deg eller din bedrift til å bidra til at flere barn i Mali lærer å lese!

Eksempler på hva du kan bidra til:
  • En skoleklasse à 80 elever = 8 000,- kroner
  • Et klassetrinn med 5 klasser = 40 000,- kroner

Kjente profiler som støtter Right to play - bli med du også